
الکل و انواع آن از نظر علم شیمی هر ماده ای كه در فرمول شیمیایی آن عامل هیدروكسیل(-OH) وجود داشته باشد،یك الكل محسوب مى شود،الكل از مشتقات هیدروكربن هاست كه در آنها هر مولكول،تركیبی از چند اتم هیدروژن و كربن مى باشد،نهایتاً،یك عامل (OH) جانشین یك اتم هیدروژن مى گردد و بنابر تعداد عامل (OH)،الكلها […]
الکل و انواع آن
از نظر علم شیمی هر ماده ای كه در فرمول شیمیایی آن عامل هیدروكسیل(-OH) وجود داشته باشد،یك الكل محسوب مى شود،الكل از مشتقات هیدروكربن هاست كه در آنها هر مولكول،تركیبی از چند اتم هیدروژن و كربن مى باشد،نهایتاً،یك عامل (OH) جانشین یك اتم هیدروژن مى گردد و بنابر تعداد عامل (OH)،الكلها را یك یا چند ظرفیتی مى گویند.
الكلی كه در صنعت به كار گرفته مى شود،از لحاظ ماهیت،هیچ تفاوتی با الكل طبی ندارد و هر دو همان الكل اتیلیك یا اتانول می باشند،منتها به دلایلی نظیر جلوگیری از سوءاستفاده از آنها،كارخانجات تولید كننده الكل صنعتی،موادسمی،بدبو كننده (هم چون متانول یا الکل چوب) و مواد رنگین كننده (هم چون پریدین) به آن مى افزایند.
در واقع در الکل صنعتی مقداری متانول نیز وجود دارد،در حالیکه در الکل طبی تنها اتانول خالص وجود دارد.
مشروبات الکلی
نوشیدنیهای الکلی یا مشروبات الکلی،نوشیدنی هایی هستند که حاوی مقدار قابلتوجهی اتانول (به صورت غیررسمی الکل) هستند،که عوارض آن در دوزهای پایین شامل سرخوشی،کاهش اضطراب و خوش مشربی و در دوزهای بالا،شامل مستی،بهت و ناهشیاری است،استفاده ی طولانی مدت و سوء مصرف الکل،میتواند منجر به وابستگی جسمی و الکلیسم شود.
نوشیدن الکل،نقش اجتماعی مهمی را در بسیاری از فرهنگها ایفا میکند،بیشتر کشورها،قوانینی برای تنظیم تولید،فروش و مصرف آنها دارند،با این حال،نوشیدنیهای الکلی در اکثر نقاط جهان قانونی است،فروش صنعت نوشیدنیهای الکلی در جهان،۱۵۰۰میلیارد دلار بوده است.

تجارت مشروبات الکلی،تجارتی بسیار گسترده و بزرگ است
این نوشیدنیها به سه گروه اصلیِ آبجوها،شراب ها و نوشیدنی های تقطیری تقسیم میشوند.
مشروبات الکلی که با تخمیر جو به دست میآید،آبجو محسوب میشوند،آنهایی که از تخمیر انگور به دست میآیند،شراب و آنهایی که با تخمیر غلات و میوه ها و سپس تقطیر آنها به منظور بالا بردن درصد الکل درست میشوند،مشروباتی مانند ویسکی و ودکا هستند،اما این تعاریف شامل بسیاری از مشروبات الکلی نمیشوند،سازمان بهداشت جهانی مثلاً «سیدر» که از تخمیر سیب و گلابی درست میشود یا «ساکی» که با تقطیر برنج به دست میآید را در زمره «دیگر» مشروبات الکلی طبقهبندی کردهاست،همچنین شرابهای غنی شده مانند پورت که با روش تخمیر دوگانه تقویت میشوند را نیز در بین مشروبات «دیگر» طبقهبندی کرده است.
عوارض مصرف مشروبات الکلی
نوشیدنیهای الکلی از جمله موادی به شمار میروند که کالری بسیار بالایی دارند و مصرف آنها میتواند باعث به وجود آمدن عوارض جبران ناپذیری شود،به طور کلی مواد الکلی،تأثیرات مخرب زیادی را بر روی تمام اعضای بدن به جای میگذارند،از جمله:
عوارض قلبی
عوارض مصرف الکل برای قلب به قدری زیاد است که اگر نسبت به آن بیتفاوت باشید،سلامتتان به خطر میافتد و حتی در برخی مواقع نیز منجر به مرگ میشود.

مصرف مشروبات الکلی،می تواند عوارض جبران ناپذیری برای قلب داشته باشد
الکل تأثیرات بسیار نامطلوبی را بر روی توان فرد به جای میگذارد و منجر به بروز دیابت،چاقی و افزایش وزن میشود،در چنین شرایطی،ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی هم به شکل چشمگیری افزایش مییابد.
مصرف نوشیدنیهای الکلی تأثیرات منفی زیادی را بر روی سلامت بخشهای مختلف بدن از جمله قلب و عروق به همراه دارد و بسیار مضر است،به همین علت نیز سعی داریم در ادامه شما را با مهم ترین خطرات و عوارض مصرف الکل برای قلب آشنا کنیم تا با شناخت آنها بتوانید راحتتر این عادت غلط را کنار بگذارید و اجازه ندهید سلامتتان را تهدید کند.
فیبریلاسیون شریانی
فیبریلاسیون شریانی در واقع یک نوع آریتمی قلب است که موجب غیرطبیعی شدن ارتعاشات دهلیز فوقانی قلب میشود،افرادی که در مصرف مشروبات الکلی زیادهروی میکنند،اغلب با این مشکل مواجه میشوند و سلامت قلبشان تحت تأثیرات مخربی قرار خواهد گرفت،با رخ دادن این مشکل،خون نمیتواند به شکل صحیح در تمام بخشهای بدن جریان یابد و درون قلب تجمع مییابد و به مرور لخته میشود.
در صورتی که خون داخل دهلیز فوقانی قلب لخته شود،امکان وارد شدن آن به شریان بیشتر میشود،از این رو لخته علاوه بر ایجاد ناراحتیهای قلبی،به طرف مغز نیز حرکت میکند و موجب بروز سکتههای مغزی ایسکمیک خواهد شد،پس تا جایی که امکان دارد رابطه مشروبات الکلی و بیماری های قلبی عروقی را نادیده نگیرید.
افزایش فشارخون
فشارخون نوعی اندازهگیری قدرتی است که توسط جریان خون به دیواره ی عروق خونی وارد میشود،در این شرایط،خون با قدرتی بیش از حد معمول داخل شریانها پمپاژ خواهد شد،با مصرف مواد الکلی،فشارخون به شکل قابل توجهی افزایش مییابد و به مرور زمان شریانها بسیار ضخیمتر میشوند،در چنین شرایطی نیز ریسک بروز سکته قلبی چند برابر میشود.
کاردیومیوپاتی
همان طور که میدانید قلب یک اندام حیاتی برای ارسال خون،مواد مغذی و اکسیژن به نقاط مختلف بدن است و اگر دچار اختلال شود،سلامت افراد بسیار تهدید خواهد شد،ساختار قلب بسیار پیچیده است اما به طور کلی میتوان گفت که توانایی آن جهت منقبض شدن،به عملکرد لایه عضلانی خارجی دیواره قلب بستگی دارد،این عضله را با نام میوکاردیوم میشناسند و آسیب دیدگی آن را هم کاردیومیوپاتی مینامند.
تاثیر الکل بر قلب را میتوان در مدت زمانی کوتاه بر روی دیواره قلب مشاهده کرد،افرادی که بیش از حد مشروبات الکلی مصرف میکنند،شاهد بروز کاردیومیوپاتی خواهند بود،در چنین شرایطی دهلیز قلب از حالت نرمال بسیار بزرگتر میشود و انقباضات قلب نیز دچار اختلال خواهند شد،این عوامل باعث میشوند پمپاژ خون و گردش آن در قسمتهای مختلف بدن دچار مشکل شوند و نیازهای بدن به خوبی تامین نشود،درنهایت نارسایی احتقانی قلب به وجود میآید و فرد باید مورد معالجه قرار بگیرد.
بالا رفتن تری گلیسیرید یا چربی
بالا رفتن تری گلیسیرید یا چربی یکی از عوارض شایع مصرف الکل در بدن است،بالا رفتن چربی در خون به صورت غیر مستقیم باعث بروز بیماری های قلبی و افزایش مرگ و میر ناشی از آن می شود،نوشیدنی الکلی یکی از عواملی است که باعث بالا رفتن میزان چربی در خون انسان می شود،افزایش میزان چربی در خون به مرور زمان باعث ایجاد رسوب در شریان های قلب و در نتیجه مسدودیت آن ها می شود،با مسدود شدن رگ ها،احتمال بروز سکته قلبی به شدت افزایش پیدا می کند و ممکن است فرد در اثر سکته قلبی دچار مرگ شود.
افزایش احتمال سکته قلبی
زیادهروی در مصرف مواد الکلی میتواند منجر به افزایش احتمال تشکیل لختههای خونی در قلب شود و در نتیجه سکته قلبی رخ دهد،به همین خاطر سعی کنید عوارض مصرف الکل برای قلب را نادیده نگیرید و کمتر سراغ مشروبات الکلی بروید،در واقع میتوان گفت افرادی که اکثر اوقات از نوشیدنیهای الکلی استفاده میکنند،در مقایسه با سایر افراد،بیشتر در معرض سکته قلبی و مرگ هستند.

سکته قلبی می تواند از عوارض مصرف الکل باشد
عوارض چشمی
مصرف الکل اثرات مختلفی بر روی سیستم بینایی انسان در کوتاه مدت و بلند مدت می گذارد،برای مثال در کوتاه مدت وقتی میزان الکل موجود در خون از مقدار مجاز بالاتر برود،درک کردن عمق فضا توسط چشم و همچنین قابلیت بینایی در شب کاهش می یابد.
از دست دادن قدرت تفکیک عمق تصویر توسط چشم باعث می شود تا فرد قضاوت دقیقی از فاصله اشیاء نداشته باشد،به علاوه به علت اینکه عضلات چشم دچار ضعف می شوند،تاری دید و احتمالا دو بینی نیز ایجاد می شود،به طور کلی می توان گفت که مصرف الکل بیش از اندازه،بر سلامت سیستم بینایی اثرهای نامطلوب و بعضاً خطرناکی دارد،از دیگر عوارض مصرف الکل در چشم باید به موارد زیر نیز اشاره داشت:
واکنش کند مردمک چشم ها
الکل باعث می شود تا مردمک چشم دیرتر و بدتر با شرایط نوری محیط تطبیق پذیر شود،این یعنی سرعت انقباض و انبساط عنبیه کاهش پیدا می کند،این وضعیت بیش از هر موقعیتی،در شرایط رانندگی پتانسیل ایجاد خطرات مرگبار را ایجاد می کند.
برای مثال در زمان رانندگی شب هنگام در جاده،نور چراغ های ماشین های روبرو،باعث می شود تا دید راننده نسبت به محیط تاریک کاملا از دست رفته و دیرتر با شرایط نوری جدید هماهنگ شود،این تنها یکی از عوارض الکل برای چشم بود.
کاهش پیدا کردن حساسیت چشم به کنتراست
یکی از دیگر عوارض مشروبات الکلی در چشم،کاهش پیدا کردن کنتراست دید محیطی چشم در فرد است،کاهش کنتراست چشمی باعث می شود قدرت تشخیص تمایز بین اشیای اطراف کاهش پیدا کند،این اتفاق می تواند باعث برخورد با اجسام یا عدم تشخیص درست آنها و ایجاد حادثه شود.
احتمال ابتلا به نوروپاتی چشمی
این مورد از عوارض الکل روی چشم که با عنوان آمبلیوپی الکلی – تنباکویی نیز شناخته می شود، برای افرادی رخ می دهد که بیش از اندازه به الکل یا مصرف تنباکو اعتیاد دارند،در این بیماری،عصب ارتباط دهنده ی چشم با مغز،دچار التهاب و آسیب می شود و فرد با اختلالات بعضاً شدیدی در کیفیت بینایی خود روبرو می گردد.

الکل آسیب های چشمی زیادی را ایجاد می کند
محققان اعتقاد دارند که علت این بیماری ناشی از اثر سمی مصرف الکل و دخانیات است،افرادی که دچار سو مصرف الکل می شوند و متانول نیز استفاده می کنند هم به این بیماری مبتلا می شوند.
حملات بیشتر و شدیدتر میگرنی
بر اساس آزمایشات و تحقیقات،این موضوع اثبات شده است که در افراد مصرف کننده ی الکل،سردردهای شدید میگرنی نیز مشاهده می شود،قبل از شروع سردرد های میگرنی احتمالاً هاله ی نوری در چشم خود مشاهده خواهید کرد،این شاید به شکل لکه ی کور،سفید شدن تصویر در چشم یا الگوهای نوری که به فرم زیگزاگ دیده می شوند،تجربه شود.
کاهش دید محیطی چشم ها
از دیگر عوارض مشروبات الکلی در چشم باید به کاهش دید محیطی اشاره کرد،نوشیدنی های حاوی الکل و یا مواد مشابه آن،می توانند پس از مصرف باعث کاهش دید محیطی شما شوند،برای مثال دید تونلی از عوارض کاهش دید محیطی است،دید تونلی به شرایطی می گویند که فرد تنها یک قسمت از تصویر را می بیند،به عنوان مثال می توان به تصویر قابل مشاهده از طریق استفاده از دوربین های دوچشمی اشاره داشت.
التهاب و قرمزی چشم
الکل می تواند باعث بزرگ شدن و التهاب رگ های خونی در چشمان شما شود،این موضوع یکی از شایع ترین تاثیرات الکل بر روی چشم انسان است،این التهاب در برخی افراد با سوزش و خارش نیز همراه خواهد بود.
کاهش کلی برخی از عملکرد های بینایی
عوارض مصرف الکل بر چشم بسیار زیاد هستند،اما به طور کلی می توان گفت که عملکرد سیستم بینایی شما دچار اختلالات مختلفی می شود،عضلات چشم و عصب های بینایی به خوبی عمل نمی کنند و دچار مشکلاتی در تشخیص محیط اطراف می شوید،تاری دید یا دوبینی (مشاهده دو تصویر از یک شی واحد) از شایع ترین اختلالات پس از مصرف الکل بر روی چشم است.
عوارض گوارشی الکل
افرادی که الکل مصرف میکنند،دچار مشکلات معده مانند خراش در معده،زخمهای گوارشی، التهاب و درد معده میشوند،این عوارض در اثر مصرف کم یا زیاد الکل ایجاد میشوند،ولی با مصرف زیاد،این عوارض بیشتر بروز میکنند،الکل ممکن است باعث ریفلاکس معده به مری شود؛یعنی اسید معده وارد مری شود.

مشروبات الکلی باعث آسیب به دستگاه گوارش می شوند
بیمارانی که ریفلاکس دارند به هیچ وجه نباید الکل استفاده کنند،چون الکل باعث تشدید ریفلاکس میشود،بعضی از سرطانهای مری و معده هم در اثر مصرف الکل گزارش شده است.
الکل موجب چاقی و اضافه وزن فرد نیز میشود،چون انرژی بدن مصرف نمیشود و انرژی مازاد در بدن باقی میماند،از طرفی،مصرف الکل ممکن است باعث کمبود ویتامینهای مختلف در بدن شود.
تاثیر الکل بر کبد
هپاتیت حاد الکلی: این بیماری با مصرف زیاد الکل و در زمان کم ایجاد میشود،هپاتیت حاد الکلی با علائمی مانند التهاب کبد،زردی حاد،درد شکم،علائم مختص نارسایی کبد،کاهش قندخون و کاهش هوشیاری بروز میکند.
سیروز کبدی: این اختلال با مقدار مصرف کم یا زیاد الکل ولی طولانیمدت ایجاد میشود،الکل باعث میشود عملکرد سلولهای کبد بهتدریج بهدلیل فیبروزه شدن کبد از بین برود،چنین بیمارانی دچار خستگی،ضعف و ناتوانی،بیاشتهایی، تهوع و کاهش وزن هستند.
با پیشرفت بیماری ادم و تورم دست و پا نیز ظاهر میشود،در مراحل نهایی،زردی پوست و خارش بهدلیل رسوب املاح صفراوی زیر جلد هم وجود دارد،با پیشرفت بیماری و بالا رفتن فشار ورید کبدی،واریس مری ایجاد میشود و ممکن است خونریزی شدید ایجاد گردد که سلامت بیمار را به شدت در معرض خطر قرار میدهد.
کبد چرب الکلی: در این بیماری آنزیمهای کبدی افزایش مییابند و ممکن است فرد کاملا بدون علامت باشد،کبد چرب الکلی در طولانیمدت میتواند باعث آسیب جدی به کبد یا سیروز کبدی شود.

مصرف مشروبات الکلی،باعث می شود بیماری کبد چرب ایجاد شده و در نهایت باعث نارسایی کبد می شود
تاثیر الکل بر لوزالمعده
این بیماری به دو صورت حاد و مزمن بروز میکند،در التهاب حاد لوزالمعده،بیمار بهدنبال مصرف زیاد الکل در زمان کوتاه دچار التهاب (پانکراتیت حاد) میشود،التهاب مزمن لوزالمعده (پانکراتیت مزمن) معمولا در افرادی مشاهده میشود که سابقه چندبار التهاب حاد لوزالمعده را دارند،ترک کامل الکل باعث بهبود این بیماران میشود.
بیمارانی که دچار التهاب مزمن لوزالمعده میشوند علائمی مانند لاغری،اسهال،مدفوع چرب،درد شکم و ضعف و بیحالی خواهند داشت،بهدنبال التهاب مزمن لوزالمعده،ممکن است سرطان لوزالمعده هم دیده شود،در واقع، الکل یک عامل مشخص در ابتلای افراد به سرطان لوزالمعده است.

از عوارض مصرف الکل،ایجاد التهاب در پانکراس است
گاهی این سوال مطرح میشود که مصرف چه مقدار الکل و در چه مدت میتواند باعث صدمه به بدن،دستگاه گوارش و… شود؟ تاکنون بهطور دقیق به این سوال جواب داده نشده چون میزان آسیب در نژادهای مختلف،زن و مرد،میزان سن و… متفاوت است.
برخی بیماران با مصرف بسیار کم الکل دچار آسیب کبدی میشوند ولی بیمارانی هم هستند که سالهای متوالی الکل مصرف کرده ولی دچار عوارض ناشی از الکل نشدهاند.
آسیب های دهان و دندان
در ابتدا باید گفت که تقریباً همه ی افراد،از وجود بوی نامطبوع و ناخوشایند در سطح دهان خود،احساس ناراحتی میکنند و در صدد رفع آن بر میآیند،شاید ندانید که مصرف الکل بر ایجاد بوی نامطبوع در دهان شما تاثیر بسزایی دارد،مصرف این ماده باعث خشکشدن دهان،کاهش ترشح بزاق،از دسترفتن آب بدن،افزایش احتمال مبتلاشدن به بیماریهای مربوط به لثه و پوسیدگی دندانها میشود.
کاهش آب بدن که در اصطلاح به Dehydration مشهور است،از مهمترین تاثیراتی است که مصرف الکل بر بدن شما باقی میگذارد،از آنجا که ترشح بزاق دهان به صورت خودکار به پاککنندگی سطح دندانها میپردازد،کاهش این ترشح بسیار آسیبزا بوده و احتمال فرایند تولید باکتری را افزایش میدهد.
زمانی که سخن از عوارض مصرف الکل به میان میآید،توجه بیشتر افراد به تاثیرات منفی بر کبد،قند خون،مغز و قلب معطوف میشود،شایان توجه است که بدانید،استفاده از مشروبات الکلی و دخانیات،دومین عامل ایجاد سرطان دهان است،این مسئله،تاثیرات مخرب استفاده از این ماده را نمایان میکند.
مصرف بیش از حد الکل،باعث ایجاد زخم در دهان میشود و به دندان شما آسیب وارد میکند،برای حفظ سلامت دهان،استفاده از این ماده مخرب را کنار گذاشته و یا مصرف آن را کاهش دهید،به این صورت از تأثیرات منفی کوتاه مدت و بلند مدت آن در امان بمانید.
خداحافظی با دندانهای دائمی
اگر میخواهید با داشتن دندانهای زیبا،یک دست و دائمی خود خداحافظی کنید،الکل بنوشید،مصرف این ماده ی مخرب،با افزایش روند تولید پلاک در دهان شما،باعث میشود تا دندانهای دائمیتان به مرور زمان از بین برود.
یک ترکیب زیانآور
اگر گمان میکنید که افزودن مرکبات به الکل،میزان آسیبزا بودن آن را کاهش میدهد،سخت در اشتباه هستید،اضافه کردن این مرکبات،نه تنها کمکی به کاهش آسیب این ماده نمیکند،بلکه باعث از بین رفتن مینای دندان شما نیز خواهد شد.
مصرف الکل،مسواکزدن با خیال راحت را برایتان به یک رویا مبدل خواهد کرد
آسیبزا بودن استفاده از الکل،ممکن است تا آنجا پیش رود که امکان مسواکزدن بدون دردسر را از شما دریغ کند،چرا که به مرور زمان و با کاهش مقاومت بافت لثه،به هنگام مسواک زدن،دهان شما دچار خونریزی شده و آسیب خواهد دید.
آیا میدانستید که در الکل ماده قندی وجود دارد؟
قند و اسید موجود در مشروبات الکی بسیار مخرب بوده و امکان ترکیبشدن با باکتریهای درون دهان را دارد،این ترکیب ناخوشایند در نهایت باعث از بین رفتن مینای دندان شما میشود.
عوارض الکل و ایجاد لکه بر روی دندانهای شما
همانطور که گفته شد وجود مواد اسیدی در ترکیب مشروبات الکی،میتواند به ریشه و مینای دندان آسیب برساند،همچنین علاوه بر تخریب آن،موجب تغییر رنگ و ایجاد لکه بر روی سطح دندانها می شود.

با مصرف مداوم الکل،باید با این دندان های زیبا،خداحافظی کنید
عوارض جنسی
الکل به علت خاصیت تسکینی که دارد،در مجموع،تمایلات جنسی در فرد را مهار می کند،با ادامه ی مصرف الکل،مرد متوجه می شود که روز به روز توانائی جنسی و انزال وی کاهش می یابد و این کاهش وابسته به دوز مصرف الکل است،یعنی هر چقدر میزان مصرف الکل بیشتر باشد؛ میزان این کاهش نیز بیشتر خواهد بود،بررسیها نشان دادهاند،مردانی که بصورت مزمن الکل مصرف می کنند،54 درصد دچار اختلال در نعوظ و 25 درصد دچار اختلال در انزال می شوند.
در مردانی که وابستگی به الکل دارند،در حدود 50 درصد،میل جنسی به شدت کاهش می یابد،مصرف طولانی مدت الکل در مردان،سبب افزایش استروژن (هورمون زنانه) در خون می شود،علت اصلی عوارض زیانبار الکل در عملکرد جنسی،اثر سوء آن بر روی بیضه ها و مغز می باشد،الکل سبب تشدید بیماری هایی می شود که بخودی خود می توانند ایجاد اختلالات جنسی نمایند،مثل دیابت،بیماریهای قلبی و بیماریهای کبدی.
در مردان الکلی،بیضه تا حدودی تحلیل رفته و در 70 درصد موارد سبب تغییراتی در اسپرم و مشکلات باروری می گردد،شايعترين اختلال جنسي در مردان وابسته به الکل،اختلال در نعوظ و بدنبال آن کاهش میل جنسی است،در اکثر موارد،هر دو اختلالِ نعوظ و کاهش ميل جنسي با هم وجود دارند،مصرف طولاني مدت الکل سبب کوچک شدن بيضه ها و کاهش توليد هورمون مردانه می گردد.
الکل به علت اختلال در متابوليسم ويتامين A،سبب اشکال در توليد اسپرم نيز مي شود،يعني مردان الکلي،علاوه بر شانس زياد براي مبتلا شدن به اختلال جنسي،ممکن است مبتلا به ناباروري نيز بشوند.
عوارض کلیوی

مصرف مشروبات الکلی،در انتها می تواند باعث نارسایی کلیه شود

بسیاری از تصادفات رانندگی در پی مصرف مشروبات الکلی،اتفاق افتاده اند
نظرات