
تعریف تقریباً همه افراد حس طردشدگی و رهاشدگی را چشیدهاند،کمتر افرادی هستند که تابهحال این احساسات را تجربه نکرده باشند،افراد در دهههای اول یا سالهای اول زندگی به خوبی این حس را تجربه میکنند،از این رو در میابند که قرار نیست همیشه مورد توجه قرار گیرند. حس طردشدگی یک نوع اختلال اضطرابی است که میتواند […]
تعریف
تقریباً همه افراد حس طردشدگی و رهاشدگی را چشیدهاند،کمتر افرادی هستند که تابهحال این احساسات را تجربه نکرده باشند،افراد در دهههای اول یا سالهای اول زندگی به خوبی این حس را تجربه میکنند،از این رو در میابند که قرار نیست همیشه مورد توجه قرار گیرند.
حس طردشدگی یک نوع اختلال اضطرابی است که میتواند بهمرور زمان فرد مبتلا به این اختلال را دچار استرس و نگرانی کند.
به وجود آمدن این احساسات در زندگی فرد تغییراتی ایجاد میکند که گاهی این تغییرات کاملاً منفی است.
به بیانی دیگر میتوان طرد شدن و رهاشدگی را محرومیت از عاطفه و توجه از افرادی دانست که برای فرد مبتلا شده به اختلال،از اهمیت زیادی برخوردار باشد.
طرد شدن را میتوان حس ناخواسته بودن تعریف کرد،اینکه شما میخواهید مردم دوستتان داشته باشند اما میبینید که اینطور نیست،میخواهید عضوی از یک گروه باشید اما احساس میکنید از آن جدا هستید،گویا همیشه به نوعی خارج از صحنه قرار دارید،زخمهای ناشی از خیانت و خجالت با طرد شدن رابطه نزدیکی دارند،همه آنها در شخص مجروح واکنش مشابهی ایجاد میکنند،یعنی احساس ناخواسته بودن و پذیرفته نشدن.
احساس رهاشدگی یا طرد شدگی زمانی رخ می دهد که فرد تصور می کند از جانب دیگران پذیرفته نشده است و این تصور می تواند احساس ناراحتی، نگرانی، خجالت و یا ترس در افراد ایجاد کند.
انسان ها به صورت فطری و ذاتاً نیازمند توجه اند، اما میزان توجه خواهی در افراد مختلف با توجه به خصوصیات و موقعیت های آنها متفاوت است.
اگر این نیاز به توجه در افراد،به اندازه ای معمول و منطقی باشد؛ باید به آن پاسخ داده و برطرف شود،در غیر این صورت افراد عدم توجه از جانب دیگران را تجربه کرده و احساس طردشدگی و رهاشدگی می کنند و این مسئله می تواند بسیار مخرب باشد.
طرد شدن احساسی دشوار برای انسان است و طی تحقیقاتی که انجام شده،این افراد بیش از سه ساعت در روز را به اشخاصی فکر می کنند که از سوی آن ها طرد شده اند یا آنها را به طور کامل ترک کرده اند.
باید در نظر داشت که میزان این اختلال میتواند در افراد مختلف، متفاوت باشد و همه به یک اندازه این احساس را تجربه نمی کنند.
علائم
افرادی که همیشه ترس از طرد شدن دارند،اغلب خود را از دیگر افراد دور میکنند،گاهی این دسته از افراد گمان میکنند با گرفتن تأییدیه از دیگران به آرامش میرسند،اما متأسفانه بعد از گرفتن تأییدیه همچنان استرس درون آنها وجود دارد،این روند اگر ادامه داشته باشد باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن میشود،در نهایت اگر این روند ادامه داشته باشد این استرس و اضطراب باعث فرسودگی و افسردگی میشود،این افراد بهمرور زمان به هیچ چیز علاقه خاصی پیدا نمیکنند و رابطه خود را با دیگران کمرنگ میکنند،در ادامه به تمامی علائم ترس از طرد شدن میپردازیم.
مقصر دانستن خود
یکی از واکنشهایی که افراد بعد از طرد شدن زیاد آن را تکرار میکنند مقصر دانستن خود است، در واقع این افراد همه چیز را به گردن خود میاندازند و خود را مقصر هر اتفاق میدانند، معمولاً با گذشت زمان فرد با کاهش اعتماد به نفس روبرو میشود و مشکلات دیگری برای او رخ میدهد.
تخریب قدرت تفکر درست
زمانی که یک شخص دچار ترس از طردشدگی میشود دچار اختلالاتی میشود که نمیتواند تصمیم درست بگیرد،دقیقاً مانند زمانی که فرد دچار مشکلات جسمی میشود و قدرت تصمیمگیری صحیح برایش سخت میشود،در این مواقع فرد میبایست برای مدتی خود را از دیگران دور نگه دارد تا به آرامش برسد،البته این افراد میتوانند از اشخاص مورد اطمینان و سالم کمک گرفته تا به زودی به روند نرمال خود دست یابند.
بروز خشم و پرخاشگری
یکی از واکنشهای شایع بعد از طردشدگی یا احساس رهاشدگی،بروز خشم و پرخاشگری است.
خود فرد شاید متوجه این واکنش نشود،اما دیگران به خوبی میتوانند شاهد بروز این واکنش باشند،از طرفی بروز این واکنش میتواند دامان تمامی اطرافیان فرد را بگیرد و مشکلات زیادی را ناخواسته ایجاد کند.
بدبین شدن به همه افراد
زمانی که فرد یک بار حس طردشدگی یا رهاشدگی را احساس میکند،برای همیشه در ذهنش ماندگار خواهد شد.
ماندگار شدن این اتفاق باعث میشود که هر چیزی را به این اتفاق ربط دهد و حتی نسبت به رفتار دیگران حساس شود،این حساس شدن به حدی پیش میرود که دچار بدبینی میشود و در نهایت گمان میکند که همه افراد قصد طرد کردن وی را دارند.
شاید در افراد مختلف، بروز عوامل ناشی از طردشدگی متفاوت باشد،اما موارد گفته شده معمولاً در تمامی افراد یکسان است و اکثراً افراد در زمان طرد شدن یا ترس رهاشدگی با این واکنشها روبرو میشوند.
واکنش افراد
طرد شدن انواع مختلفی دارد و در شرایط مختلفی،فرد امکان دارد احساس رهاشدگی را تجربه کند؛ مهم این است که در برابر این احساس چگونه واکنش نشان دهد و چه برخوردی در مقابل طردشدن از جانب دیگران داشته باشد.
- معمولا سه نوع واکنش نامناسب در برابر طردشدگی وجود دارد:
- فرد تسلیم شرایط می شود.
- فرد شرایط را انکار می کند.
- سعی می کند با برخورد افراطی ثابت کند که تصور و اندیشه شخص مقابل درباره او نادرست است.
انسان ها زمانی که دچار الگوی طرد می شوند،باید به خود، با بصیرت برای رهایی از دام این احساس کمک کنند و در صورت نیاز از افراد آگاه در این زمینه کمک بخواهند.
راهکارهایی برای رهایی از احساس طردشدگی
خوشبختانه راهکارهایی وجود دارد که برای مقابله با رهاشدگی می توان از آنها بهرمند شد، مانند:
- پذیرش این که در تله طردشدگی گیر کرده اید و انتخاب مسیرهایی عاقلانه و سنجیده برای رهایی از آن
- کمک گرفتن از روانشناس
- تمرکز کردن روی جنبه های مثبت خود و عدم بزرگنمایی نکات منفی
- زنده کردن مجدد احساس ارزشمندی در خود
- بالا بردن عزت نفس
نتیجه گیری
طرد شدن عواقب بسیاری می تواند داشته باشد و هر چه میزان احساسات فرد بیشتر درگیر باشد؛ این مسئله برای او مخرب تر خواهد بود.
پس باید برای جلوگیری از تاثیرات منفی رهاشدگی هر چه سریع تر از راهکارهای مناسب برای بهبود وضعیت خود استفاده کرد.
این احساس گرچه می تواند بسیار دشوار و آزار دهنده باشد،اما نباید این تصور نادرست که “من ارزشمند نیستم” در ذهن فرد نقش ببندد، چرا که مورد تایید یا مورد پذیرش نبودن توسط بعضی افراد در زندگی، دلیل بر ارزشمند نبودن انسان نیست.
قرار نیست انسان مورد تایید و پذیرش تمام انسان های کره ی خاکی باشد و نمی توان به هر قیمتی رضایت دیگران را جلب کرد.
نظرات