
داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی nonsteroidal anti-inflammatory drugs)NSAIDs)جزو شایعترین داروهایی هستند که برای درمان دردهای مفصلی، استخوانی و عضلانی بکار برده میشوند. معروفترین داروهای این دسته دارویی، آسپرین و ایبوپروفن هستند. این داروها نه فقط ضد درد بوده بلکه تورم و التهاب را نیز کاهش داده و ضد تب هم هستند(دیکلوفناک،تولمتین،ناپروکسن،مفنامیک اسید،سلکوکسیب،پیروکسیکام،ملوکسیکام،کتورولاک،ایندومتاسین و چند مورد […]
داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی nonsteroidal anti-inflammatory drugs)NSAIDs)جزو شایعترین داروهایی هستند که برای درمان دردهای مفصلی، استخوانی و عضلانی بکار برده میشوند.
معروفترین داروهای این دسته دارویی، آسپرین و ایبوپروفن هستند. این داروها نه فقط ضد درد بوده بلکه تورم و التهاب را نیز کاهش داده و ضد تب هم هستند(دیکلوفناک،تولمتین،ناپروکسن،مفنامیک اسید،سلکوکسیب،پیروکسیکام،ملوکسیکام،کتورولاک،ایندومتاسین و چند مورد دیگر که در ایران رواج زیادی ندارند هم جزء این گروه از داروها هستند)
از بعضی از این داروها برای کاهش خاصیت انعقادی خون هم استفاده میشود(عموما از آسپرین)
دو عارضه مهم مصرف داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی عوارض گوارشی و عوارض کلیوی است.
حدود ۲۰-۱۰ درصد کسانی که از این داروها مصرف میکنند دچار عوارض گوارش آنها مانند درد شکم، تهوع، استفراغ، اسهال، سوء هاضمه، خونریزی گوارشی و حتی زخمهای معده میشوند(البته عوارض شدیدتر مثل زخم و خونریزی گوارشی معمولا در مصرف طولانی و یا با دوز بالای آنها بروز می کند)
داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی با تنگ کردن عروق کلیوی موجب بروز عوارضی در کارکرد آن میشوند. بالا بردن فشار خون (به علت عدم توانایی کلیه در دفع آب و نمک) و نارسایی کلیوی از عوارض مصرف این داروها است.
بروز این عوارض ربطی به روش مصرف دارو ندارد پس مصرف دارو به صورت خوراکی یا تزریقی و یا شیاف میتواند موجب بروز عوارض آن شود،زیرا ایجاد این عوارض به صورت کلی به خاطر مهار آنزیم هایی است که نقش محافظت کننده از این ارگان ها را بر عهده دارند.
این داروها (بجز آسپرین) ریسک بروز سکته قلبی و مغزی را بالا میبرند و در کسانی که سابقه این بیماریها را دارند،نباید مصرف شوند.
این داروها (بجز آسپرین) احتمال نارسایی قلبی را هم بیشتر میکنند.
مصرف دوز بالا و طولانی این داروها(علی الخصوص آسپرین)ممکن است باعث ایجاد عارضه وزوز گوش شود که البته با کم کردن مقدار مصرف آنها معمولا این عارضه برطرف می شود.
مصرف داروهای ضد استروئیدی در دوران بارداری به خصوص در سه ماهه آخر بارداری توصیه نمیشود. مصرف این داروها در سه ماهه آخر بارداری ممکن است موجب بروز ناراحتیهای قلبی در جنین و یا زایمان زودرس شود.
در آخر ذکر این نکته ضروری است که به صورت کلی تمام این عوارض در مصرف نا به جا و بی رویه این داروها ایجاد می شود و هنگامی که پزشک بعد از گرفتن شرح حال و معاینه بیمار آنها را تجویز می کند،مصرفشان طبق دستوراتی که وی داده،مشکلی ندارد و چه بسا عوارض مصرف نکردنشان بیشتر از مصرف کردنشان باشد و نهایتا اینکه برای مصرف صحیح هر دارویی بهترین کار مشورت با پزشکان و داروسازان است.
نظرات